Horstman, Arent
VaderHorstman, Jan
MoederVoortmans, Janna
  
Broer Willem
Broer Jan Berend
Broer Jan
Zus Geertjen
Broer Teunis
Broer Jan Hendrik
Zus Janna (2)
Kinderen: (4) Hendrik Jan (5)
Janna
Jenneken (1)
Jan Willem (7)
Notities:
-PersoonHij wordt genoemd als ’hutteman’, die op St. Petri (=5 maart) 1754 en 1756 zijn pacht aan de eigenaar van de Wildenborch had voldaan.
Dit betreft het zich ergens illegaal vestigen op onbewerkte of woeste grond onder het aloude gebruik van ’vuur en rook houden’. Als in de nacht ergens op het veld een hut wordt gebouwd en er is voor zonsondergang vuur en rook in de schoorsteen, danis er rechtens geen mogelijkheid meer de bouwer nog van die plaats te verdrijven.
De eerste maal dat de naam Klijn Hanevelt opduikt, is als de oudste zoon van Arent en Henders ingeschreven wordt in het doopboek van de kerk in Lochem op 1 november 1761. In het trouwboek van de kerk vinden we op 2 maart 1760 de huwelijksakte van Arent Horstman en Henders Haarman.
De namen Kleyn Hanevelt en Horstman worden door elkaar gebruikt: Hun 2e kind werd ingeschreven als Kleyn Hanevelt, het derde en vierde kind echter weer als Horstman.

De huidige "oude" boerderij Haneveld is niet de oorspronkelijke. Deze dateert van 1785 toen door een brand de oorspronkelijke boerderij werd verwoest. De boerderij Klein Haneveld wordt al genoemd in het Gelderse Verpondingscohier van 1647. De samenstelling van de verpondingskohieren heeft zich uitgestrekt over verscheidene jaren, nl. van 1643 tot 1651. De kohieren zijn zeer uitvoerig. Alle onroerende goederen met de namen van de eigenaars en pachters zijn er in opgesomd. Voor de schattingen van de goederen werd uitgegaan van de in werkelijkheid betaalde pacht of huur en van de lasten, die op het goed rustten. Landerijen of huizen die de eigenaars zelf gebruikten, werden getaxeerd op grond van de pacht-of huurwaarde van andere, wél verpachte of verhuurde landerijen en huizen. Ieder was verplicht op straffe van boete juiste en volledige inlichtingen te verstrekken en huurcontracten, zo die aanwezig waren, over te leggen. In hoeverre hierbij ontduiking plaats vond, kunnen wij nietnagaan. In het kohier van Heerde lezen wij bij de buurschap Hoorn, dat een pachter als pachtwaarde aangegeven had 50 gl: "Doch nader vermaent en geintimidert met de breucken (d.i.boeten), bekende pachtcedule te hebben en te geven 150 gl"!
In dit cohier is de beschrijving van de boerderij dan als volgt: Klein Haenevelt, Jan Frackinck, Bou(lant) 4 mlr., tientvry, lichte gerf, 37-5-2 voor huis ende hof 5 dlr. Ponts(chatting). Geheel 40-9-11. "Vertaald" betekent dit: Jan Frackinck is dus schatplichtig over het goed Klein Hanevelt. Het bouwland heeft een oppervlakte van 4 molder, dat is ca.2,3 hectare. Er rust geen tiende op, maar wel "lichte gerf", hetgeen betekent dat iedere derde gerf of garf (= een bos of schoof gemaaid graan)bestemd is voor de verpachter. Voor huis en hof moet 5 daalder ofwel f. 7,50 betaald worden terwijl op het geheel een belasting drukt van 40 guldens, 9 stuivers en 11 penningen. De boerderij Klein Hanevelt ligt evenals de boerderij Groot Hanevelt in Beltrum. (met dank aan Arie Bos).
  
-GeboorteArent, S.v. Jan Kloeken en Janna Voortmans, Ehel. |Langen|
De achternaam van Arent wisselt nogal: Kloeken, Horstman, Klein Haneveld. De oorzaak is waarschijnlijk, dat mensen de naam van hun boerderij kregen en vaak verhuisden op Sint Petri, de dag dat de huren opnieuw werden vastgesteld.
  
-Relatie Arent Horstman, j.m. s. van Jan Horstman in den Wildenborg en Henders Haarman, j.d. van Jan Haarman in Oolde, nu in Gr. Dugteren.
Bronnen:
-DoopGelders Archief te Arnhem; Akte: Lochem, DTB Dopen [Nederduits-gereformeerd], dd/ 27-02-1732l Gebeurtenis: geboren dd. niet vermeld te Langen, gedoopt dd. 27-02-1732 te Loochem > https://permalink.geldersarchief.nl/911271B08E774F9F9AA0352E34052612 (dia 102)
  
-Huwelijk Aangifte:GA Lochem Trouw NG 1760
Betrokken bij gebeurtenissen:
Aangifte geboorte
{1} [Getuige] Horstman, Meggelt
Referentie3057
Datumw 09-07-2024