Over de oorsprong van de naam Klein Haneveld weten we niet zoveel. Wat we wel weten is, dat in 1760 Arent Horstman en Henders Haarman in Lochem getrouwd zijn. Een jaar later vinden we in het doopboek van Lochem dat Arent en Henders op 1 november 1761 een zoon laten dopen die de naam krijgt: Hendrik Jan. Alleen is dan de familienaam van Arent dan veranderd in Klijn Hanevelt. Hij woont in de buurtschap Barchem onder Lochem op “Haneveld”, een boerderij. Hij is niet de eigenaar van de boerderij, maar pacht die van ene Albert Haneveld. Indertijd was het gebruikelijk, dat de bewoners genoemd werden naar de boerderij waarin zij woonden en/of werkten. Maar het kan zijn, dat het voorvoegsel Klein (in alle mogelijke spellingen) toegevoegd is om onderscheid te maken tussen de pachter en de eigenaar van de boerderij.

In het boek “Barchem – Blik op de voormalige deelgemeente Laren-Zuid vanaf 1861”, uitgegeven onder auspiciën van Het Historische Genootschap Lochem-Laren-Barchem, wordt vermeld, dat Arent op de Haneveld is opgevolgd door zijn zoon Hendrik Jan, geboren in 1761, die in 1812 zijn naam laat vastleggen als: Nijenhuis. En hier ontstaat een probleem: heten we ten onrechte Klein Haneveld en zouden we eigenlijk Nijenhuis moeten heten?

Inderdaad is er een overlijdensakte in 1833 van ene Hendrik Jan die – volgens de akte – woonde op Haneveld en op 22-07-1812 de naam Nijenhuis zou hebben aangenomen en de zoon was van Arent Kleijn Hanevelt en Henders Haarmans. Hij was gehuwd met Janna Baltink.

Maar er is ook in 1839 een overlijdensakte van ene Hendrik Jan, wonend op de Scholte in Langen, die op 16-10-1812 de familie naam Haneveld zou hebben aangenomen en ook de zoon van is van Arend Klein Haneveld en Henders Haarman. Deze was gehuwd met Anneke Oltwater.
Bovendien zouden beide mannen, gezien de in de akte vermelde leeftijd, in hetzelfde jaar 1761 geboren zijn.

Deze gegevens lijken moeilijk met elkaar te verenigen. Bestudering van de “Registers van naamsaanneming en naamsbehoud” leren het volgende:
op 22 julij 1812 verklaart Hendrik Jan voor geslachtsnaam te behouden: Nijhuis
op 16 october 1812 verklaart Hendrik Jan voor geslachtsnaam te behouden: Haneveld.

Verder onderzoek levert ons een huwelijksakte op dd. 1-5-1788 te Lochem van Hendrik Jan Klijn Haneveld en Janna Ikkink, die gaan wonen in Langen op de boerderij Ikkink, waar Janna woonde. Op 22-3-1809, na het overlijden van Janna Ikkink, is Hendrik Jan getrouwd met Anneke Oltwater.

Tevens vinden we een huwelijk 30-1-1791 te Lochem van Hendrik Jan Nijhuis met Janna Baltink.

Alles naast elkaar leggend, lijkt mij dat Hendrik Jan de Haneveld heeft verlaten in ingetrouwd op de Ikkink, waarna Hendrik
Jan Nijhuis op de Haneveld is komen wonen en naar goed gebruik door de buurtgenoten bij de naam van de boerderij genoemd werd, met dezelfde toevoeging als zijn voorganger Arent: Klijn Haneveld. En meer dan 30 jaar later waren de aangevers van het overlijden in de veronderstelling, dat hij niet alleen de opvolger van Arent was, maar ook diens zoon.

Al met al: de familie die we nu kennen als Klein Haneveld, afstammelingen van Hendrik Jan Kleijn Haneveld en Janna Ikkink dragen terecht de naam Klein Haneveld, hoewel het verwonderlijk is, dat hij in 1812 had gekozen voor alleen Haneveld. Het zal wel met zijn kinderen te maken hebben, die inmiddels volwassen waren en toch maar kozen voor het vertrouwde Klein Haneveld.

Haneveld, Klein Haneveld, of misschien: Nijenhuis?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.